May 31, 2023

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online SPA Tahun 2020

Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online SPA Tahun 2020. Adakah anda dipanggil menduduki peperiksaan online PSEE SPA tahun ini? Saya ucapkan tahniah kepada anda yang berjaya dalam tapisan awal pihak SPA menerusi permohonan online di portal rasmi SPA8i.
Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online SPA Tahun 2020
Saya percaya, anda berada disini kerana sedang mencari Rujukan Peperiksaan Online atau Contoh Soalan Peperiksaan Online untuk Peperiksaan Jawatan yang akan dijalankan tak lama lagi. Tak tahu nak prepare apa untuk Peperiksaan Online PSEE nanti? 

Semakan Jadual Peperiksaan Online SPA

Untuk membuat semakan jadual peperiksaan online PSEE  SPA, anda perlu lakukan semakan melalui beberapa cara iaitu:
  1. Buat semakan di Portal Rasmi SPA – http://www.spa.gov.my/
  2. Buat semakan melalui email anda, pihak SPA akan menghantar email pemberitahuan Peperiksaan beserta link akses untuk peperiksaan nanti.
  3. Buat semakan di Fan Page – Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA)

Sukatan Peperiksaan Online SPA Tahun 2020

Seperti tahun-tahun yang lepas, terdapat 3 bahagian peperiksaan online yang ditetapkan pihak SPA. Ianya dibahagikan kepada beberapa seksyen iaitu Seksyen A, Seksyen B dan Seksyen C. Apakah seksyen-seksyen ini?

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai aspek-aspek kesihatan umum, sains, sosial dan budaya, pengetahuan am tentang Malaysia dan isu-isu semasa.

Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai aspek-aspek daya penyelesaikan masalah dengan soalan-soalan konsep matematik, mengiterpretasi data dan kemahiran logik. Seksyen ini menguji calon dalam kemahiran matematik, kepantasan menjawab soalan dalam tempoh masa yang terhad.
Dalam seksyen ini, calon akan diuji mengenai kemahiran berbahasa inggeris dengan diberikan pernyataan atau petikan esei dan menjawab berdasarkan pemahaman anda. Soalan lain adalah dalam bentuk penggunaan tatabahasa inggeris.
Walaubagaimanapun, bukan semua peperiksaan online mempunyai ketiga-tiga seksyen ini. Boleh jadi hanya seksyen pengetahuan am sahaja, atau daya menyelesaikan masalah dan kefahaman bahasa inggeris sahaja atau hanya seksyen daya menyelesaikan masalah sahaja. Ini bukan soalan ramalan atau soalan sebenar. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk berikan anda gambaran bagaimana soalan dibentuk dan disoal.
Jika anda dipanggil peperiksaan online tahun ini, ada perlu tahu yang anda bukan seorang sahaja calon yang terpanggil ! 
Terdapat puluhan ribu calon yang menduduki Exam Online yang lain akan ambil exam yang sama dan pada masa yang sama.
Apa yang membezakan anda dengan calon lain? Anda sudah membaca tip panduan dengan rujukan didalam website ini dan akan buat persediaan awal nanti.

Dapatkan Rujukan Lengkap Seksyen Peperiksaan Online SPA 

Untuk makluman anda, terdapat rujukan lengkap peperiksaan online PSEE yang disediakan pihak Tim Infokerjaya untuk persediaan peperiksaan online ini.
Rujukan ini dilengkapi dengan NOTA-NOTA, CONTOH SOALAN Pengetahuan Am, Daya Menyelesaikan Masalah, dan Kefahaman Bahasa Inggeris.
Apa yang bakal anda dapat dalam rujukan peperiksaan ini?
  1. Huraian format peperiksaan terkini
  2. Contoh soalan pengetahuan am
  3. Contoh soalan daya menyelesaikan masalah
  4. Contoh soalan kefahaman Bahasa inggeris
  5. Formula matematik dan nota tatabahasa Bahasa inggeris
  6. Skema jawapan dan cara menjawab

Untuk mendapatkan nota peperiksaan online ini, anda terus ke link dibawah;
Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online SPA Tahun 2020
Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online SPA Tahun 2020
P/S: Selepas pengesahan pembayaran, anda akan terus dapat link akses untuk download ebook ini. Tiada sebarang pengeposan akan dibuat memandangkan ebook ini adalah buku digital dalam bentuk PDF. Anda beli sekarang, dapat sekarang!
Semoga dengan perkongsian Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online SPA Tahun 2020 membantu anda dalam mempersiapkan diri menduduki peperiksaan online PSEE nanti.
Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *