May 31, 2023

Panduan dan Sukatan Peperiksaan Online PTD Gred M41 Terkini

Panduan dan Sukatan Peperiksaan Online PTD Gred M41 Terkini

Untuk calon yang telah memohon jawatan PTD Gred M41 di laman web SPA, sila semak nama anda samada tersenarai sebagai calon exam ptd bulan mei ini atau tidak?
Peperiksaan PTD M41 sesi 2019/2020 akan diadakan secara online dengan format berbeza kali ini.
Saya akan kongsikan beberapa panduan utama menduduki peperiksaan secara online dan sukatan peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 dengan calon yang layak menduduki peperiksaan PTD nanti.
Pengambilan PTD Tahun 2019
Daripada ribuan calon peperiksaan ini, hanya 300 orang calon sahaja akan diambil. Tapisan memang agak mencabar dan memerlukan persediaan dan pengorbanan tenaga yang lebih untuk lulus peperiksaan ini. Hanya calon yang mempunyai kekuatan fizikal dan mental yang akan terpilih untuk ke tahap seterusnya iaitu PAC di INTAN seluruh negara nanti. Dengan adanya Exam PTD online ini, menjimatkan masa dan kos calon untuk mengambil peperiksaan dimana-mana sahaja mereka berada asalkan mempunyai jaringan internet.
Untuk tahun ini, jumlah kekosongan adalah sebanyak 400 orang manakala calon simpanan adalah sebanyak 30 orang.
Dah semak nama anda? Semak sini – http://e-semakan.spa.gov.my/ptd/
Panduan Exam PTD Online

  1. Peperiksaan online ini boleh diambil dimana-mana lokasi asalkan ada talian internet
  2. Patuhi tarikh dan masa peperiksaan yang ditetapkan
  3. Calon dibenarkan mendaftar masuk 60 minit sebelum peperksaan bermula
  4. Calon yang tidak mengambil peperiksaan ini akan di senarai hitamkan
  5. Sila baca arahan dan soalan dengan teliti sebelum menjawab

Sukatan Peperiksaan PTD M41 Terkini

Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 sesi kali ini akan melibatkan Tiga (3) Seksyen Utama. Huraian dan perincian setiap Seksyen Peperiksaan PTD adalah seperti dibawah:
Seksyen A – Pengetahuan Am
Dalam seksyen ini, calon akan diuji berkenaan PTD, hal diplomatic, pengurusan sumber eknonomi dan kewangan, perdagangan antarabangsa, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan negara, undang-undang, sains, social, sukan agama dan isu semasa dalam dan luar negara.
Masa: 40 minit
Soalan: 50 (aneka pilihan)
Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen B pula adalah mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan konsep kemahiran logic matematik, kemahiran menginterpretasi data dan konsep matematik dan akaun.
Masa: 45 minit
Soalan: 40 (aneka pilihan)
Seksyen C – Kemahiran Bahasa Inggeris
Seksyen C ini adalah seksyen baru yang diketengahkan bermula Mei 2019 ini, PM sendiri mengesa agar penjawat awam mahir berbahasa inggeris dan ini adalah seksyen baru yang akan ditempuhi calon exam PTD kali ini. Seksyen ini akan mengukur tahap kemahiran Bahasa inggeris calon nanti.
Masa: 30 minit
Soalan: 30 (aneka pilihan)
Ini bermakna, anda akan menggunakan 2 jam 25 minit untuk menjawab soalan exam ptd bagi ketiga-tiga seksyen ini. Gunakan masa sebaik-baiknya dan dapatkan panduan peperiksaan ptd beserta contoh-contoh soalan tahun 2015, 2016, 2017 dan 2018 yang lepas sebagai rujukan dan latih tubi exam ptd nanti.
[ LIMITED] Ingin Dapatkan Rujukan PTD M41 Malaysia 2019 Terkini?
Panduan dan Sukatan Peperiksaan Online PTD Gred M41 Terkini

Daftar percuma Nama dan Email dibawah ke dalam system kami untuk mendapatkan Hebahan Juala Panduan Peperiksaan PTD Gred M41 yang terkini. Hebahan jualan hanya akan dilakukan terus ke email calon yang mendaftarkan email sahaja.
Powered byEMF Online Order Form
Anda akan dibawa ke laman tempahan selepas anda mendaftar diatas. Sila periksa email untuk hebahan jualan panduan ini nanti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *