May 31, 2023

Contoh Soalan Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41

Contoh Soalan Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41

Untuk calon yang telah memohon jawatan PTD Gred M41 di laman web SPA, sila semak nama anda samada tersenarai sebagai calon exam ptd bulan mei ini atau tidak?
Peperiksaan PTD M41 sesi 2019/2020 akan diadakan secara online dengan format berbeza kali ini.
Saya akan kongsikan beberapa Contoh Soalan untuk peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 dengan calon yang layak menduduki peperiksaan PTD nanti.
Pengambilan PTD Tahun 2019 
Daripada ribuan calon peperiksaan ini, hanya 300 orang calon sahaja akan diambil. Tapisan memang agak mencabar dan memerlukan persediaan dan pengorbanan tenaga yang lebih untuk lulus peperiksaan ini. Hanya calon yang mempunyai kekuatan fizikal dan mental yang akan terpilih untuk ke tahap seterusnya iaitu PAC di INTAN seluruh negara nanti. Dengan adanya Exam PTD online ini, menjimatkan masa dan kos calon untuk mengambil peperiksaan dimana-mana sahaja mereka berada asalkan mempunyai jaringan internet.
Untuk tahun ini, jumlah kekosongan adalah sebanyak 400 orang manakala calon simpanan adalah sebanyak 30 orang.
Dah semak nama anda? Semak sini – http://e-semakan.spa.gov.my/ptd/
Contoh Soalan Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah 
Dibawah ini merupakan contoh-contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah PTD bagi peperiksaan SPA lepas yang disediakan khas sebagai panduan kepada calon PTD M41. Sebelum itu fahami dahulu, apa tujuan dan jenis soalan yang akan ditanyakan.
Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
Dalam seksyen ini, calon akan diuji berkenaan kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat yang diberikan untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah yang dikemukakan.
Terdapat 3 konsep soalan yang akan diberikan iaitu Kemahiran Menggunakan Logik, Kemahiran Mengiterpretasi Data dan Konsep Matematik.
Masa: 45 minit
Soalan: 40 (aneka pilihan)
Contoh-Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah 

Berikut merupakan antara contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 yang ditanya dalam Contoh Soalan Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah yang lepas. Anda bolehlah jadikan contoh soalan ini sebagai rujukan untuk ulangkaji nanti.
1. Harga kos set pinggan di Syarikat Nora ialah RM120. Harga jual set pinggan itu ialah RM150. Set pinggan itu diberi diskaun sebanyak 60% sempena penghabisan stok. Syarikat Nora mengalami…
A) Keuntungan sebanyak RM60
B) Keuntungan sebanyak RM30
C) Kerugian sebanyak RM60
D) Kerugian sebanyak RM30
2. Sebuah tangki minyak berbentuk silinder mempunyai diameter 7.10 meter di isi penuh dengan minyak. Tinggi silinder itu adalah 1.28 meter lebih dari jejarinya. Berapakah isipadu minyak dalam tangka itu dalam unit meter padu?
A. 191.03
B. 190.00
C. 192.00
D. 191.14
3. Harga sebuah televisyen ialah RM599. Harga sebuah meja makan ialah tiga kali harga Televisyen itu. Cari beza harga saiz televisyen dan meja majkan tersebut?
A) 1,797
B) 1,198
C) 2,396
D) 3,396
4. Satu nombor adalah 1 lebih daripada suatu nombor yang lain. Beza kuasa dua nombor ini ialah 17. Apakah nombor-nombor ini?
A) 10, 9
B) 10, 11
C) 9, 8
D) 7, 6
5. Harga sekeping Pizza Ria ialah RM15.35, manakala dua keeping Pizza Zeo pula ialah RM29.55. Berapakah peratus penjimatan jika Amru membeli 8 keping Pizza dari Pizza Zeo berbanding Pizza Ria?
A) 3.75%
B) 4.60%
C) 96.25%
D) 122.80%
[ LIMITED] Ingin Dapatkan Rujukan PTD M41 Malaysia 2019 Terkini?

Contoh Soalan Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41

Daftar percuma Nama dan Email dibawah ke dalam system kami untuk mendapatkan Hebahan Juala Panduan Peperiksaan PTD Gred M41 yang terkini. Hebahan jualan hanya akan dilakukan terus ke email calon yang mendaftarkan email sahaja.
Powered byEMF Online Order Form
Anda akan dibawa ke laman tempahan selepas anda mendaftar diatas. Sila periksa email untuk hebahan jualan panduan ini nanti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *