May 31, 2023

Contoh Soalan PTD 2019 – Panduan Peperiksaan Online PTD Gred M41

Contoh Soalan PTD 2019 - Panduan Peperiksaan Online PTD Gred M41


Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 | Tahniah! permohonan anda untuk peringkat pertama dalam proses pengambilan jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 berjaya. Perlu anda ketahui bahawa selepas anda berjaya dalam peperiksaan online PTD M41 ini, akan ada temuduga lagi. Sekiranya lepas temuduga PTD M41, barulah anda layak untuk menyertai Kadet Pegawai Tadbir Diplomatik selama setahun. 

Adakah anda sedang mencari panduan untuk menjawab soalan Exam Online PTD M41? anda berada diblog yang betul, ini kerana saya akan kongsikan dengan anda sedikit tip dan panduan bagaimana menjawab soalan disini. 
Anda calon Exam PTD? sila semak sekali lagi disini – http://e-semakan.spa.gov.my/ptd/

Tarikh Peperiksaan Online PTD M41 2019 : 16 Mei 2019 (Khamis)
Masa: 10:00 pagi hingga 12:25 tengah hari
Panduan Menduduki Peperiksaan Online PTD M41
Untuk pemahaman yang lebih mendalam, saksikan video yang dikeluarkan SPA bagaimana menduduki peperiksaan online PTD.
Sebelum peperiksaan online bermula, pastikan anda mempunyai komputer samada Laptop atau Desktop dan menggunakan line internet yang stabil untuk mengelakkan exam online anda terputus ketika menjawab soalan.

Format Peperiksaan Online PTD M41
Format peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2019 adalah berbeza dengan tahun 2018. Terdapat 3 seksyen akan diketengahkan iaitu:
Terdapat 2 bahagian yang anda akan jawab dalam peperiksaan online itu…
Seksyen A: Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling (40 Minit)
Dalam Seksyen A ini, anda akan ditanya banyak soalan pengetahuan am mengenai sejarah negara, isu semasa, undang-undang negara, sejarah dunia, sahsiah dan banyak lagi. Saya syorkan anda belajar sedikit tentang buku sejarah Tingkatan 5 kerana ada topik yang selalu ditanya berkaitan sejarah negara.
Seksyen B: Daya Penyelesaian Masalah (45 Minit)
Dalam Seksyen B, soalan-soalan yang diajukan adalah kemahiran interpretasi, matematik, kemahiran logik, menganalisis data dan penyelesaian masalah. Harus diingat, soalan matematik yang dipaparkan adalah sebijik macam soalan silibus SPM. Soalan agak mengelirukan tetapi nampak mudah, seksyen ini banyak menguji tahap IQ anda.

Tambahan Seksyen:

Seksyen C – Kefahaman Bahasa Inggeris (30 Minit)
Dalam seksyen C ini, calon akan diuji dengan soalan bahasa inggeris. Calon akan diberikan soalan 2 merangkumi 2 petikan pendek beserta 10 soalan kefahaman dan 20 soalan tatabahasa.

Persediaan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik

Sekiranya anda suka membaca dan berpengetahuan luas tentang topik sebegitu pastinya mudah bagi anda. Namun, bagaimana dengan calon yang pertama kali menduduki peperiksaan online PTD M41 ini? anda harus mencari alternatif lain untuk LULUS peperiksaan ini.

Sebagai alternatif persediaan peperiksaan PTD M41, anda boleh mendapatkan Pakej Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 yang saya paparkan banner dibawah. Untuk makluman anda, rujukan ini antara panduan yang digunakan pakai dan sentiasa dikemaskini sejak tahun 2008 lagi.

Anda tak seharusnya gagal lagi…dapatkan rujukan peperiksaan online ini dan lihat lebih 100++ Contoh-Contoh Skema Soalan dan Jawapan.

Ini yang bakal anda dapat dalam pakej rujukan ini…

Feedback calon-calon peperiksaan PTD M41 sebelum ini…

[ LIMITED] Ingin Dapatkan Rujukan PTD M41 Malaysia 2019 Terkini?

Daftar percuma Nama dan Email dibawah ke dalam system kami untuk mendapatkan Hebahan Juala Panduan Peperiksaan PTD Gred M41 yang terkini. Hebahan jualan hanya akan dilakukan terus ke email calon yang mendaftarkan email sahaja.

Powered byEMF Online Order Form
Anda akan dibawa ke laman tempahan selepas anda mendaftar diatas. Sila periksa email untuk hebahan jualan panduan ini nanti. 
Atau..
Klik link ini untuk dapatkan Rujukan Peperiksaan Online PTD M41
Semoga berjaya!

2 thoughts on “Contoh Soalan PTD 2019 – Panduan Peperiksaan Online PTD Gred M41

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *