May 31, 2023

Cara Mohon Jawatan Kerajaan Tanpa Melalui SPA

Cara Mohon Jawatan Kerajaan Tanpa Melalui SPA

Tidak dinafikan, ramai dikalangan kita berminat untuk berkhidmat dalam Sektor Awam atau Kerajaan. Bagi yang mungkin baru graduate, satu-satunya cara yang mereka tahu adalah memohon melalui SPA dan kebanyakkan mereka gagal untuk dipanggil temuduga apatahlagi jawatan dalam Sektor Awam.

Cara Mudah Mohon Kerja Kerajaan
Kalau bukan melalui SPA, jadi melalui saluran apa kita boleh memohon jawatan dalam sektor awam? jawapannya adalah, memohon terus dengan Agensi Kerajaan tersebut. Sebelum memohon, anda harus mencari Agensi-Agensi Kerajaan terbabit untuk memilih agensi dan jawatan apa yang hendak dipohon.

Agensi Kerajaan Di Malaysia

Untuk pengetahuan anda, terdapat 241 agensi kerajaan yang terdapat di Malaysia. Maklumat berkaitan agensi kerajaan ini boleh diperolehi melalui carian di internet. Namun, mencari satu persatu di internet agak rumit kerana anda mungkin tidak dapat mengenalpasti agensi yang kerajaan atau bukan kerajaan.
Antara Agensi Kerajaan di Malaysia adalah:
  • Institut Penyelidikan dan Pembangunan Belia Malaysia
  • Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia
  • Lembaga Pembangunan Langkawi
  • Agensi Kelayakan Malaysia
Dan, banyak lagi….
Cara Mohon Jawatan Kerajaan Tanpa Melalui SPA

Saya kongsikan dengan anda, Ebook Direktori Lengkap 241 Agensi Beserta Alamat dan Nombor Telefon – Beli Sekarang! Pembelian Ebook ini beserta offer Template Resume Khas Kerjaya Agensi. 
Hantar Resume Melalui Saluran Betul

Pastikan anda menghantarkan resume anda ke saluran yang betul contohnya jika resume perlu dihantarkan ke alamat bahagian sumber manusia anda perlulah menghantarkan ke alamat bahagian sumber manusia bukan bahagian kewangan.
Lakukan susulan untuk dapatkan sesi temuduga (telefon/terus ke pejabat). Langkah ini penting dan terpakai untuk semua agensi (Jika melalui SPA, anda tidak boleh lakukan langkah ini)

Hadir Temuduga 
Kebanyakkan cawangan kerajaan negeri akan melakukan interview secara terbuka jadi untuk hadir ke sisi temuduga pastikan anda buat persediaan yang lengkap.

Saya kongsikan dengan anda, Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan – Beli Sekarang!

Untuk mempersiapkan diri anda sebelum, semasa dan selepas temuduga nanti.

Saya harap Cara Mohon Jawatan Kerajaan Tanpa Melalui SPA ini dapat membantu anda bagi memohon kerja dan temuduga nanti

Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *