May 30, 2023

Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema Dan Psoriasis Pada Bayi

Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema Dan Psoriasis Pada Bayi | Kita sebagai ibubapa pastinya risau jika bayi kita menghidap penyakit kulit yang teruk. Penyakit ni kita tak minta pun, kadang-kadang akan datang menyerang pada bila-bila masa sahaja. Jika menyerang pada waktu umur beberapa bulan selepas baby dilahirkan lagilah merisaukan kita.

Penyakit kulit Ekzema lazimnya akan menyerang kanak-kanak seawal umur 2 tahun. Manakala, Penyakit kulit Psoriasis pula biasanya terjadi kepada orang dewasa. Untuk lebih mengetahui lebih lanjut mengenai 2 jenis penyakit kulit dan cara rawatannya. Kita tengok dahulu perbezaan antara 2 jenis penyakit kulit ini kerana ramai yang keliru mana satu Ekzema dan Psoriasis.

Apa Itu Penyakit Kulit Ekzema?
Penyakit kulit Ekzema merujuk kepada pelbagai jenis penyakit kulit radang. Punca utama eczema tidak diketahui tetapi ia berkaitan dengan genetic individu dimana system imun badan mempunyai respon yang terlalu aktif. Biasanya, sabun, pelembut kain, peluh binatang dan perengsa lain yang boleh mencetuskan penyakit kulit ekzema. Ia tidak akan merebak tetapi tidak sedap dipandang. Ekzema menyebabkan kulit menjadi kering, kemerahan, gatal dan berpeluh. Oleh itu, bagi mengelakkan kudis dan nanah berlaku elakkan daripada menggaru.

Apa Itu Penyakit Kulit Psoriasis?
Psoriasis adalah keadaan kronik yang yang berulang-ulang kerana pertumbuhan sel-sel kulit yang tidak terkawal. Sel-sel lama akan bertimbun dan kelihatan tebal, bersisik serta menyebabkan rasa gatal. Ini kerana psoriasis susah diduga dan menyukarkan rawatan. Adalah penting untuk berfikiran terbuka, mempunyai kesabaran dan sedia bekerjasama dengan doctor untuk menjayakan rawatan anda.


Perbezaan Dan Persamaan Ekzema Dan Psoriasis Ramai Orang Keliru !
Kedua-dua penyakit ekzema dan psoriasis adalah penyakit kulit yang kronik, menyebabkan kulit menjadi merah dan kasar serta kering (Scaly). Walaupun begitu, terdapat beberapa perbezaan jelas yang membezakan antara keduanya.

Psoriasis | MedScape
Penyakit psoriasis biasanya tebal, merah, kering dan kasar. Sementara itu, penyakit kulit ekzema pula biasanya menyebabkan kulit menjadi lembab dan agak berair. Kedua-dua penyakit ini selalunya menyerang anggota kaki, tangan dan tengkuk. Psoriasis melibatkan belakang siku dan permukaan luar lutut (extensor surfaces), sementara penyakit eczema melibatkan permukaan dalam lengan dan permukaan dalam lutut di kawasan berlipat (fexor surfaces).
Ekzema | Myliferia
Ekzema yang kronik menyerang kawasan buku lali, berbanding dengan psoriasis. Ekzema dan psoriasis menyerang bahagian kulit kepala. Jangkitan pada tangan dan kaki adalah kawasan yang sukar dibezakan antara penyakit kulit ekzema atau psoriasis, kadang-kadang jangkitan kulat fingal juga boleh menyerang kawasan ini.
Sungguhpun penyakit kulit ekzema dan psoriasis boleh disembuhkan dengan ubat-ubatan tertentu, namun ekzema dan psoriasis boleh menyerang semula apabila ianya telah sembuh. Jadi, mencari punca sebenar bagaiamana penyakit ekzema dan psoriasis ini menyerang atau alahan adalah penting untuk mendapatkan kesembuhan.

Cara Merawat Ekzema Pada Bayi
Berikutan ramai yang mengatakan produk ini berkesan bagi alternative kesembuhan penyakit ekzema dan psoriasis bagi bayi dan orang dewasa, saya mencadangkan kepada anda untuk mencuba produk Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd ini. Produk ini diberi nama ‘Bedak Asmak’.

Alternatif Rawatan Ekzema & Psoriasis | Bedak Asmak – Tanah Liat Putih Berkualiti Tinggi
Rawat Ekzema Pada Bayi Dengan Bedak Asmak

Untuk pengetahuan anda, Bedak Asmak diperbuat daripada Tanah Liat Putih yang berkualiti tinggi. Bedak ini dihasilkan secara natural tanpa campuran bahan kimia. Ianya sangat sesuai digunakan semua peringkat usia.

Cara Merawat Ekzema Dengan Bedak Asmak
Lihat testimoni pengguna Bedak Asmak ini, dan anda nilaikan berapa mudahnya penggunaan serta keberkesanan bedak asmak ini. Selain boleh merawat ekzema dan psoriasis, bedak asmak ini juga boleh digunakan untuk:-

 • Ruam susu
 • Kurap
 • Panau
 • Jerawat
 • Jeragat
 • Parut
 • Cacar
 • Campak
 • Kudis Buta
 • Ekzema 
 • Psoriasis

Bukan itu saja, bedak asmak juga sesuai digunakan sebagai bedak sejuk dan masker. Penggunaan berterusan mampu menjadikan kulit wajah anda lebih cantik, licin, gebu, mengelakkan jerawat, halus dan mulus.

Antara testimoni yang boleh menyakinkan kita, lihat testimoni pelanggan bedak asmak dibawah ini..

Bedak Asmak digunakan sebagai Bedak Sejuk

Kulit lebih halus dan mulus

Ekzema semakin sembuh selepas guna bedak asmak

Ruam susu bayi sembuh selepas guna bedak asmak

Jangan terkejut, bedak asmak juga boleh dimakan sekiranya anda mengalami cirit-birit atau gout. Ianya selamat dan suci sesuai dengan bahan natural yang digunakan dalam bedak asmak ini.

Bedak Asmak – Bedak Yang Boleh Dimakan..lihat video diatas untuk menonton kisah bedak asmak ini.

Cara Membeli Bedak Asmak
Sekiranya anda berminat untuk mencuba produk Bedak Asmak untuk menyembuhkan penyakit kulit ekzema dan psoriasis bayi anda, bolehlah menghubungi Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd melalui laman rasmi, fan page facebook atau agen berdaftar mereka di seluruh Malaysia. Harga bedak asmak ini adalah mampu milik dan boleh dilihat melalui link dibawah:-

Hotline HQ: 019-9708897
Website Rasmi Syarikat:
 https://mham.com.my/
Intagram:
 mham.sdnbhd (https://www.instagram.com/mham.sdnbhd/
FB Page Produk:
 Penawar Ruam Pada Bayi -https://www.facebook.com/bedakasma
Penawar Ekzema Mujarab Terkini – https://www.facebook.com/kulitcantiktanpaekzema
Album Testimonial Bedak Asmak Page:
 Penawar Ruam Pada Bayi – https://www.facebook.com/1591204454498940/photos/?tab=album&album_id=1752651998354184
Info Bedak Asmak Juga Boleh Didapati di FB Page:
Penawar Asma Mujarab – https://www.facebook.com/penawarasma/
Minyak Herba Asmak HQ:
https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/

Semoga perkongsian Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema Dan Psoriasis Pada Bayi ini dapat membantu menyelesaikan masalah kesihatan kulit bayi anda nanti. Kalau belum ada anak, gunakan untuk diri sendiri. 

14 thoughts on “Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema Dan Psoriasis Pada Bayi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *