May 31, 2023

Cara Masukkan File PDF Dalam Postingan Blog

Cara Masukkan File PDF Dalam Postingan Blog | Menghasilkan artikel yang kemas dan lengkap beserta ayat menggunakan kunci keyword yang mesra seo akan mempercepatkan ranking sesebuah artikel diindex oleh enjin carian. Artikel yang lengkap dengan informasi pastinya memberi faedah kepada pengunjung blog anda.
Kali ini, saya ingin kongsikan dengan anda bagaimana memasukkan fail PDF kedalam postingan blog agar mudah dibaca oleh pengunjung tanpa printscreen dan menyalin semula ayat dari file PDF tersebut. 

Cara Masukkan File PDF Dalam Postingan Blog

Untuk memasukkan file PDF yang anda kehendaki, ikuti langkah demi langkah yang saya terangkan dibawah ini. Sebelum mula, pastikan anda sudah memuat-turun file PDF tersebut kedalam komputer dan paling penting anda sudah mempunyai akaun Gmail google.
Langkah 1 : Log in ke https://www.google.com/drive/

Langkah 2: Pilih NEW dan klik File Upload (pilih file PDF dari komputer anda)

Langkah 3: Right Click pada file PDF yang telah diupload dan klik Preview kemudian Open New Window

Langkah 4: Klik pada button disebelah gambar profile anda (1), dan pilih Embed Item

Langkah 5: Copy kod HTML seperti dibawah

Langkah 6: Log in ke akaun Blogger anda –> Create New Post –>Pastekan kod HTML diatas kedalam postingan (klik HTML kemudian Paste). Klik semula Compose, dan lihat file PDF akan muncul pada postingan blog anda.
Untuk melihat artikel yang saya pernah publish dan meng’upload’kan file PDF, baca artikel dibawah…
Mudah kan? Ianya sangat memudahkan pengunjung blog anda untuk membaca infomasi yang hendak disampaikan. Cara ini juga boleh digunakan untuk memasukkan file PDF, Powerpoint, dan juga Excel. Ikuti langkah yang sama.

Semoga membantu…

3 thoughts on “Cara Masukkan File PDF Dalam Postingan Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *