May 30, 2023

11 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia

11 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di Sgshop Malaysia. Buat julung kalinya, ini adalah pengalaman pertama saya membeli secara atas talian terus daripada China. Sebelum ini, ramai yang bercerita tentang kelebihan shopping di Taobao tetapi tak ramai yang faham disebabkan Taobao hanya menggunakan bahasa Chinese. Kalau nak translate pun masih ada tulisan yang tidak boleh ditranslatekan.
10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia

Berita gembira buat rakyat Malaysia, Sgshop Malaysia kini boleh membantu anda membeli produk terus dari China. Mereka gelarkan diri mereka sebagai Agen Taobao Malaysia. Mereka berfungsi sebagai orang tengah kepada setiap pembelian kita. Lebih kurang macam drosphip lah, tetapi SGshop ini sudah lama bertapak di Singapura. 

11 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di Sgshop Malaysia
Ramai yang bertanya dengan saya tentang SGshop Malaysia ni. Sejujurnya, saya sendiri pun agak keliru dengan laman web SGshop ni, memang agak mengelirukan. Dengan bantuan PR SGshop, saya berjaya ‘hadam’ sepenuhnya cara menggunakan website, proses pembelian serta pengeposan yang mereka jalankan. Oleh itu, demi membantu rakan-rakan lain yang shopping di SGshop Malaysia, saya akan terangkan 10+1 perkara yang anda perlu faham sebelum membeli di SGshop Malaysia.
1 – Verification Code 

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia
SGshop menggunakan fungsi pengesahan nombor telefon. Masukkan nombor telefon anda dan klik pada button SEND CODE. Tunggu beberapa saat/minit sehingga sms Verification Code sampai. Kalau tak ada, buat pendaftaran semula sehingga dapat. Saya buat dulu sampai 3 kali baru dapat. Pengesahan nombor ini bertujuan untuk memastikan nombor itu milik anda, kerana setiap status terkini barang yang anda beli akan dihantar melalui SMS di hp anda. 

 2 – SGshop Points

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia
SGshop Points adalah point yang diberikan semasa pendaftaran kali pertama (200), selepas pembelian(ikut jumlah pembelian), dan point untuk setiap komen/ulasan(20) kepada barang yang anda terima. Apabila mencapai jumlah point tertentu, anda boleh tukar point tersebut kepada duit.

 3 – Sending Address

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia
Anda boleh masukkan sebanyak mana pun alamat untuk Sending Address. Namun, pastikan anda pilih sending address yang betul ketika membuat pembelian. Address ini boleh ditambah dan dipadam ikut keselesaan anda.

 4 – Message Notifications

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia
Status terkini barang yang anda beli boleh dilihat pada bahagian Message Notification. Sekiranya anda telah meletakkan barang di Cart tapi belum bayar, akan ada mesej pada Pending Payment. Jika barang yang anda beli tiada stok, mesej akan dipaparkan di Problematic Order, anda ada pilihan untuk meneruskan pembelian atau membatalkan pembelian, wang tersebut akan dikembalikan di akaun SGshop anda. Jika mesej terpapar di Arrived China Warehouse, maka anda perlu Submit Delivery samada menggunakan Ekspress Air, Economy Air. Special Air, atau Sea Shipping. Apabila barang anda telah diposkan ke Malaysia, mesej akan terpapar pada My Collection. Dan, jika anda sudah menerima parcel tersebut anda perlu Confirm Delivery dan komen untuk menerima 20 point.


 5 – Perbezaan Produk Kategori China Dan SmartShop

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia
Saya pasti ramai yang keliru dengan kategori China dan SmartShop ini. Kedua-dua kategori ini adalah daripada China, cuma yang membezakan adalah 

China – Pembelian belum termasuk Shipping Cost. Selepas produk tiba di China Warehouse (Taobao), pemeriksaan dan penimbangan akan dibuat dan Shipping Cost perlu dibayar untuk peringkat kedua.

SmartShop – Pembelian termasuk Shipping Cost. Apabila tiba di China Warehouse, pemeriksaan dan pembungkusan akan dilakukan dan dihantar terus ke Malaysia. Kategori ini adalah hasil kerjasama Taobao.com dan JD.com dengan sekali bayar sahaja (harga produk + shipping)

 6 – Withdraw Money From Account Balance

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia

Bagi anda yang menang giveaway, atau contest yang dianjurkan oleh blogger. Duit adalam akaun SGshop anda tidak boleh dikeluarkan, jadi tak perlu withdraw sebab memang SGshop tak akan bagi. Hanya pembelian sahaja dibenarkan. Namun, jika anda Top Up duit dalam akaun SGshop anda dan baki duit tersebut mahu dikeluarkan, klik pada bahagian Withdraw Money dan isikan maklumat perbankan anda. Duit akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 5 hingga 8 hari bekerja.

7 – Sign In Daily To Earn SGshop Points

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia
Selain daripada No. 2 diatas, anda juga boleh log in setiap hari untuk kumpul point SGshop.  

8 – Invite Your Friends

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia
Setiap rakan yang anda Invite dan mendaftar dengan SGshop Malaysia akan diberikan ganjaran lebih daripada RM30. Manakala, anda juga akan diberikan ganjaran jika rakan anda tersebut membeli di SGshop. Lihat no.2 dalam Rules and Regulation diatas. Walaubagaimanapun, Rewards ini tidak boleh dikeluarkan untuk Withdraw Money ke akaun anda. Hanya boleh digunakan untuk DISKAUN pada pembelian anda seterusnya. Baca penjelasan lanjut sini – SGshop Rewards

9 – Shipping Method

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia
Terdapat 4 jenis Shipping Method yang anda boleh pilih. Terpulang kepada anda nak pilih yang mana, Express Air, Economy Air, Special Air atau Sea Shipping. Lebih cepat sampai, lebih mahal bayaran yang anda perlu buat. Dalam kes diatas, saya memilih Sea Shipping kerana duit tak cukup dalam akaun SGshop, so saya perlu bayar RM47 ( Berat: 2217.60 gram maka, RM15+RM8+RM8+RM8+RM8 = RM47 )

10 – Cara Top Up 

10 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia


Sekiranya anda mahu menambah duit dalam akaun SGshop, klik pada bahagian Top Up dan pilih antara 5 cara iaitu:-

Visa atau Mastercard – VISA transaction fee: 2.8% + RM 0.8

FPX – FPX transaction fee: RM 2.00 Minimum transaction amount is RM1.10.

Online Banking (Maybank2u, RHBnow, CIMBclicks dan Hong Leong Bank) – Online Banking transaction fee: 2.8% + RM 0.8 Minimum transaction amount is RM1.10

Internet Banking Transfer – Processing time within 24 hours after submission

ATM Transfer – Processing time within 24 hours after submission

11 – Proses Pembelian dan Pengeposan

Pembeli –> SGshop Malaysia –> China Warehouse Entry (Taobao) –> Pembeli

So, secara teorinya proses pembeli kita adalah seperti ‘mindmap’ diatas. Kita sebagai pembeli, membeli di SGshop Malaysia, order akan di’confirm’kan oleh SGshop dan dihantar kepada supplier, supplier di China akan menghantar produk tersebut ke China Warehouse (Taobao) untuk proses pemeriksaan dan penimbangan, produk tersebut kemudiannya di bungkus dengan rapi dan diposkan kepada kita terus menggunakan branding SGshop.

Saya berharap, anda faham serba sedikit tentang SGshop Malaysia ini. Jika ada pertanyaan lain, hubungi saya atau komen dibawah. Saya akan cuba membantu anda.

Dah daftar SGshop Malaysia? 
kalau belum daftar sini –> Daftar SGshop Malaysia 

24 thoughts on “11 Perkara Anda Perlu Faham Sebelum Membeli Di SGshop Malaysia

 1. nak try beli mtb bike, harga murah 50% dr kedai tempatan..
  tapi, bagaimana kita nak tahu kos shipping dan kastam.
  takut nanti jadi lebih mahal dari harga barangan yg di beli..

 2. Salam tuann…nk brtanya skit ja..kalau kita order machine yg berat nya dlm lingkugan 3kg..dlm hrga rm150 barang tu..agak2 tuan brpa semua harga hinga barang sampai umh sy..sy tkot harga sama dgn lazada ja,hehe..tlg jelaskn ya tuan..

 3. 3000kg? kalau ikut carta shipping charge diatas tu. Dengan menggunakan Sea Shipping, 500gram yang pertama RM15 + 500gram yang seterusnya RM8.

  Maka, RM15 + RM8 + RM8 + RM8 + RM8 + RM8 = RM47 jika ditambah dengan service charge dan tax awak anggarkan dalam RM60 untuk shipping mengunakan Sea Shipping.

  Bergantung kepada Shipping Method yang awak pilih nanti. Makin cepat sampai, makin mahal bayaran postage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *