March 22, 2023

10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan Sendiri

Jika 10 atau 20 tahun yang lalu, memiliki laman web perniagaan bukanlah suatu kepentingan. Jual saja dikedai sendiri, di tamu-tamu, pasar tani dan pasar minggu. Tetapi pada zaman sekarang ni, kalau tak gunakan sepenuhnya platform atas talian maka rugilah anda dalam perniagaan. Kewujudan perniagaan anda dalam enjin carian dan platform media sosial adalah penentu jatuh dan naiknya perniagaan anda.
10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan
Kali ini, saya akan kongsikan dengan anda 10 kelebihan memiliki laman web perniagaan atau website ecommerce anda sendiri. Antara kelebihannya adalah:-
1. Kredibiliti Perniagaan

10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan Sendiri
Perniagaan yang mempunyai laman web mempunyai kredibiliti sebagai sebuah perniagaan yang dipercayai dan diyakini. Segala maklumat perniagaan harus tertera di laman web tersebut termasuk sijil perniagaan SSM, Pentauliahan, Persijilan dan Anugerah yang pernah dicapai. Pelanggan anda tidak akan ragu-ragu untuk berurusan dengan anda.
2. Penguasaan dan Akses Enjin Carian
Laman web ecommerce gergasi yang popular seperti Lazada dan Shopee pun menggunakan teknik penguasaan SEO (Search Engine Optimization). Untuk berada di laman pertama enjin carian, sesebuah perniagaan ada mengupah designer, seo expert, copywriter untuk marketing mereka. Lazada sentiasa berada di laman pertama enjin carian kerana banyak menawarkan contest, sponsor posts dan sebagainya dengan menggunakan servis blogger di Malaysia. 
Bayangkan jika laman web perniagaan anda menguasai SEO dan mudah diakses?!
3. Kedai 24 Jam
Laman web perniagaan yang dilengkapi sistem payment gateway yang fleksible akan memudahkan pelanggan membuat pembelian dengan pantas. Berbeza dengan menjual di Facebook, Instagram dan media social lain yang memerlukan anda membalas chat dan mesej secara manual. Guna messenger dan whatsapp untuk menjual belum tentu boleh close sale kan? Bagaimana jika semua maklumat produk dinyatakan di laman web anda dan buat pembayaran terus tanpa chat? Mudah kan? Laman web perniagaan akan berfungsi 24 jam.
4. Penjenamaan
10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan Sendiri
Penjenamaan perniagaan anda sangat penting. Bukan setakat design packaging produk yang orang akan kenal, tetapi juga laman web perniagaan anda. Laman web perniagaan yang mempunyai nama domain seperti .com/ .my/ .net dan lain-lain adalah proses penjenamaan untuk jangka masa yang panjang. Sesebuah perniagaan yang mempunyai laman web memang mudah diyakini pelanggan kerana kredibiliti yang lebih baik.
5. Menambah Keyakinan Pelanggan
Ramai yang tertipu ketika membuat pembelian di Facebook. Sebab itulah ramai orang dah tak yakin sangat nak membeli di sana. Membina keyakinan pelanggan melalui penjenamaan dan sistem pembayaran lebih selamat dan mudah adalah kunci kejayaan perniagaan disamping kegunaan dan keberkesanan produk itu sendiri. Jika produk anda/perniagaan anda mudah dicari di enjin carian, maka lebih percaya dan yakinlah pelanggan terhadap produk dan perniagaan anda.
6. Database Pelanggan
Dengan memiliki laman web perniagaan, anda boleh menyimpan dan mengumpul database pelanggan. Bukan setakat beli, lepas tu lupa dengan maklumat pelanggan. Rekod pelanggan yang mengandungi nombor telefon dan email itu sangat berguna untuk email marketing dan promotion. Jika nak retargeting prospek, database inilah paling penting untuk anda.
7. Sistem Pengurusan Tempahan dan Bayaran

10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan Sendiri
Laman web perniagaan yang dilengkapi dengan tools untuk merekod pembelian memudahkan urusan penghantaran. Bayaran pula boleh dibuat samada menggunakan Online Banking, Kad Kredit/Debit atau Paypal. Di Malaysia, banyak payment gateway yang anda boleh guna seperti Billplz, iPay88, senangPay, Boost Wallet dan banyak lagi. Dengan payment gateway, tiada lagi
8. Menarik Prospek Melalui Integrasi Email Marketing, FB Pixel, dan Lain-lain
10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan Sendiri
Melalui laman web, anda boleh integrasikan sistem lain yang bersesuaian untuk mendapatkan prospek dan pelanggan baru untuk membeli produk anda. Antaranya melalui FB Pixel dimana anda boleh menarik perhatian prospek untuk melayari laman web anda dengan menyuap mereka menggunakan iklan di Facebook. Selain itu, anda juga boleh mengumpul maklumat prospek menggunakan sistem subscription, mereka yang mengisi maklumat ini akan disimpan dalam database email anda. Mereka inilah potential customer yang berminat dengan produk anda. Segala promosi dan diskaun voucher boleh diemailkan kepada mereka menggunakan Email Marketing.
9. Analisis dan Pelaporan
10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan Sendiri
Mempunyai laman web, anda juga boleh menganalisis prospek dengan melihat google analytic, google webmaster tools dan laporan statistic pengunjung yang mengandungi umur, lokasi dan minat mereka. Analisis inilah maklumat yang anda perlukan untuk retargeting dalam marketing seterusnya. Ada banyak tools yang anda boleh gunakan untuk analisis dan pelaporan. Ini penting untuk strategi pemasaran melalui laman web anda nanti.
10. Jualan Yang Meluas Melalui Integrasi Marketplace Popular
10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan Sendiri
Apabila anda memiliki laman web perniagaan, bukan bermakna anda perlu bergantung sepenuhnya dengan laman web tersebut. Website tersebut untuk membina kredibiliti dan keyakinan pelanggan. Manakala, untuk marketing anda perlu gunakan marketplace seperti Lazada, Shopee, PrestoMall, Lelong, Facebook, Instagram dan sebagainya. Gunakan segala platform untuk marketing termasuk mengupah blogger untuk review produk dan bisnes anda.
Bagaimana Nak Buat Website Perniagaan Cara Mudah? Berapa Kosnya?
Ramai peniaga yang merasa selesa dengan hanya menjual di kedai dan online di Facebook dan Instagram. Tetapi itu hanyalah 2 platform daripada puluhan platform lagi untuk marketing.
Marketing gunakan media social memang bagus, tapi jika mesej bertubi-tubi masuk nak tanya penerangan produk dan harga, saya rasa anda tak akan mampu melakukannya tanpa bantuan robot. Kalau 10 atau 20 mesej sehari mungkin bolehlah balas kan?
Jadi, alternatif terbaik untuk membina keyakinan dan memudahkan pemasaran adalah memiliki laman web perniagaan!
So, berapa kosnya dan bagaimana nak buat? Senang ke nak buat website bisnes sendiri?
Sebenarnya ada banyak tools yang boleh anda gunakan. Anda mungkin boleh mengupah orang buat website bisnes, tetapi nak buat laman web perniagaan ni memerlukan kos yang agak tinggi kalau nak upah orang buat. Nak upah designer boleh dibuat anggaran seperti dibawah:
  1. Upah bina website landing page – +/-RM500
  2. Upah bina website one page – +/- RM1000
  3. Upah bina website korporat – +/- RM2000
  4. Upah bina website eCommerce – +/- RM4000
  5. Upah bina website Marketplace – +/- RM8000

Ini cuma anggaran sahaja, kos ini boleh berubah bergantung kepada factor lain seperti domain, hosting dan berapa banyak produk yang nak dimasukkan dalam laman web tersebut.
Bagi yang baru nak mula bisnes tu memang modal ni agak tinggi. Lebih-lebih lagi yang hanya mempunyai 1 atau 2 produk jenama sendiri saja yang nak dipasarkan.
Bagaimana kalau ada platform yang anda boleh buat laman web perniagaan TAK PAYAH UPAH DESIGNER? TAK PERLU KEPAKARAN IT? TAK PERLU BAYAR HOSTING SERVER? DOMAIN PERCUMA?
Ya, bertuahnya bisnes owner dan peniaga online pada zaman teknologi canggih sekarang ni kan. Semua kerja lebih mudah dan selamat.
3 Pilihan Terbaik Website Builder Untuk Bina Website Perniagaan
Untuk pengetahuan anda, ada beberapa platform WEBSITE BUILDER yang memenuhi keperluan anda untuk membina laman web perniagaan dengan mudah. Boleh siap dan launch dalam masa 24 jam sahaja! Apakah website builder tersebut?
1. EasyStore Malaysia | Sebuah laman web perniagaan yang lebih khusus untuk perniagaan online. Ada Shopping Cart, Payment Gateway, Integration Marketplace, Responsive Theme, dan banyak lagi. Sehingga kini, EasyStore telah membantu lebih 30,000 peniaga membina laman web perniagaan mereka. Anda juga boleh mencuba membina laman web bisnes anda secara percuma dengan FUNGSI PENUH selama 14 hari [ 14-Days Trial ] tanpa bayaran. [ klik sini untuk info lanjut
2. Shopify | Sebuah laman web perniagaan yang menguasai pasaran dunia buat masa ini. Sama seperti EasyStore, cuma bayaran yuran langganan dalam mata wang USD. Nak pasaran lebih besar, gunakan platform Shopify. Di Shopify, sudah lebih 800,000 pemilik perniagaan membina laman web mereka seluruh dunia. Anda juga boleh mencuba membina laman web bisnes anda secara percuma dengan FUNGSI PENUH selama 14 hari [ 14-Days Trial ] tanpa bayaran. [ klik sini untuk infolanjut
3. Ucraft | Sebuah laman web untuk membina laman web perniagaan sama seperti EasyStore dan Shopify.  Yang membezakan cuma bayaran langganan dalam mata wang USD dan jumlahnya, rekabentuk template dan sistem pembayaran. [ klik sini untuk info lanjut
Kesimpulan
Laman web perniagaan adalah platform paling penting untuk membina kredibiliti perniagaan anda dari segi penjenamaan, keselamatan pengguna, kemudahan pembayaran atas talian dan pemasaran. Pemilik perniagaan perlu menggunakan platform website perniagaan ini untuk prestasi penuh perniagaan anda. Saya pasti anda akan berpuas hati melihat laman web bisnes anda berapa dalam enjin carian. Prospek akan mudah mencari produk dan meyakini jenama anda nanti.
Semoga artikel ini boleh memberi banyak manfaat untuk peniaga online diluar sana. Jika perlukan khidmat nasihat, jangan malu jangan segan, hubungi saya..

3 thoughts on “10 Kelebihan Miliki Laman Web Perniagaan Sendiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *